Karaktertörténet Segédlet

• Thread starter Thread starter Lexon
  • Start date Start date
  • Válaszok 0
  • Látta 206

Lexon

Újonc
2025. 03. 18.
15
11
LS karakter
Fernando Ruiz Delgado
⊳ Hogyan legyen jó karaktertörténeted? ⊲

Bevezető:
➥ Sziasztok! Még mielőtt ezt valaki elolvasná, szeretném ha ez a kezdőbb játékosokhoz is eljutna. Már számtalan karaktertörténetem volt, és ezekből gyűjtöttem tapasztalatot. Mint az RP irányából, mint a karaktertörténetek irányából. Megpróbálom minél részletesebben, és értetően leírni, de az sem kizárt, hogy nem lesz nagyon hosszú ez a topic.

Ötlet:
➥ Azt mindannyian tudjuk, hogy ha egy házat elkezdünk építeni akkor nem kezdünk csak úgy bele. Mint egy ház megtervezése sok precíz tervet, és ötletelést vesz igénybe. Ez így van akár a könyveknél is, vagy még bármit felhozhatnék példának. Az ötlet a karaktertörténetek megcáfolhatatlan alapköve, épp ezért nem szabad elkapkodni. Készíts különféle vázlatokat az ötleteid alapján. A vázlatok nagyon sok segítséget, lehetőséget, rengeteg kedvet és kerekebb tartalmat biztosíthatnak számodra. Össze lehet vonni egy-egy részüket is akár. Én személy szerint tervrajz fázisnak hívom.

Múlt:
➥ Egy nehéz gyerekkor? Egy helyrehozhatatlan hiba? Esetleg megbánás? A múlt egy nehéz ellenfél, nem könnyű túl lépni csak úgy rajta. Számolni kell a múlttal, nem egy érzelem mentes robot vagy. Ha akarod a karaktered ezt örök életére magában hordozhatja, és meghatározhatja a viselkedését. Ebből is végtelen irányból ki lehet indulni. Az összes többi pontban a határ a csillagos ég. (Normális keretek között persze...) Minden egyes lelki sérülés hatással van a karaktered viselkedésére, kinézetére, vagy egyéb dolgaira. Épp ezért ez a legfontosabb amit egy karaktertörténetben ki kell dolgozni. Amit készítesz az egy film, légy a főszereplője!

Jellemvonások, ismertetés:
➥ Egy karakternek vannak jellemvonásai. Ezek ismertetése könnyű, leírhatod a gondolkodását, viselkedését, jellemét vagy akár a kinézetét is. De ez nem csak a te karakteredre igaz. Ha megvannak a mellékszereplők, azokat is ismertesd. Használd fel. Vagy ha olyan a karaktered, használd ki. Kovácsolhatsz belőle előnyt, vagy éppen hátrányt. Legyen benne hiba. Ha sok, sok ha kevés, akkor kevés. Mint említettem, a karaktered nem robot. Az előnyök, és a hibák kellenek ahoz, hogy megalapozd az egész történetet. Feldobhatod a mellékszereplők szálait a karaktered találkozása, vagy megismerése előtt.

Kiegészítés, történetkerekítés:
➥ Nagyon sok féle módja van, hogyan add át az olvasónak, hogy milyen úton halad a karaktered. Esetleg te akarod elmondani mint mesélő? Vagy egy másik szereplő/testvér szemszögéből mesélnéd el? Az ötletek száma a végtelent is túl szárnyalja. Jó, de ezeket miért írod le? Aki úgy sem akar, nem csinál karaktertörténetet. Ez igaz. De ez egy másik szemszög. Egy szemszög ami fejleszti a kreativítást, a gondolkodást. Ahogy egyre több ötlet szállt a fejedbe, úgy kerekedik ki a történet, egyre több szál fut benne, élvezhető lesz követni is ahogy te irányítod a sorsát, vagy az olvasónak is egy motiváció lehet, hogy a francba, én is írok egyet. Természetesen nem arra értem, hogy ez egy kötelező dolog, de egy próbát megér.

Végszó:
➥ Ez csak igazából néhány tipp, hogyan érdemes megírni. Én nagyjából ezek alapján írom meg mindig, de nem mindegyiket használtam fel. Remélem segítsége leszek a szerver jövőbeli karaktertörténeteinek. Köszönöm azoknak, akik el olvasták.

• Kedvelés
  • Imádom
Reactions: !Flare és Chester