Luigi Cartel 2002. Október 10-én gy poros napégette kisvárosban született Mexikó északi részén, ahol az élet sosem volt könnyű, és a törvények inkább csak ajánlások voltak, mint szabályok. Öten voltunk testvérek 5 fiutestvér és már gyerekként megtanultu, hogy csak egymásra számíthatunk.
Apánk kemény ember volt. Nem az a fajta, aki mesét olvas lefekvés előtt, vagy megkérdezi, hogy telt a napod. Ő inkább azt kérdezte: „Mit tanultál ma, ami segít túlélni?" Katonás fegyelemmel nevelt minket. Hajnalban keltünk, dolgoztunk, edzettünk, és minden hibának következménye volt. Nem azért, mert kegyetlen volt hanem mert tudta, milyen világ vár ránk odakint.
Azt mondta:
„A család az egyetlen dolog, amiért érdemes meghalni… és ölni is.”
Ezt nem felejtettük el soha.
Gyerekként gyakran mentünk ki együtt a város szélére. Ott tanított meg minket lőni, figyelni, hallgatni. Megtanultuk felismerni a veszélyt még azelőtt, hogy az közel került volna. A legkisebb testvérünk mindig mögöttünk maradt, mi pedig úgy védtük, mintha az életünk múlna rajta mert sokszor tényleg azon múlt.
Anyánk csendes volt. Ő hozta az egyensúlyt a házba. Amikor apánk túl kemény volt, ő volt az, aki bekötözte a sebeket nem csak a fizikaiakat. De ő is tudta, hogy apánk módszerei nélkül egyikünk sem élte volna meg a felnőttkort.
Ahogy teltek az évek, a világ körülöttünk egyre veszélyesebb lett. A kartellek árnyéka rávetült a városra, és nem volt kérdés, hogy előbb utóbb választanunk kell: vagy részei leszünk, vagy áldozatai.
A fordulópont egy éjszaka jött el.
Az egyik bátyám belekeveredett egy ügybe – rossz emberekkel, rossz időben. Nem volt visszaút. Aznap este apánk először nem parancsolt… hanem csak ennyit mondott:
„Most meglátjuk, mennyit ér az, amit tanultatok.”
Nem hagytuk magára.
Öten mentünk, öten jöttünk vissza… de már nem ugyanazok voltunk. Az a nap megtörte a gyerekkorunk utolsó darabjait. Attól kezdve nem csak testvérek voltunk – hanem egy egység. Egy család, ami bármit túlél.
Nem sokkal később kapcsolatba kerültünk a Cartel de Sinaloa embereivel. Először csak kisebb feladatok – szállítás, figyelés, üzenetek. Aztán egyre komolyabb dolgok. Ők látták bennünk azt, amit mások nem: fegyelmet, lojalitást, és azt a fajta könyörtelenséget, amit nem lehet tanítani – csak túlélni.
Apánk büszke volt. Nem mutatta ki, de tudtuk.
Az évek alatt szétszóródtunk egy kicsit ki ezen a területen, ki azon dolgozott –, de a szabály ugyanaz maradt:
Ha egy bajba kerül, mind megyünk.
Most már nem csak a család nevét védem… hanem a kartellét is. A múltam formált azzá, aki lettem: nem félek dönteni, nem habozok cselekedni, és sosem felejtem el, honnan jöttem.
Mert ebben a világban két dolog számít:
a vér… és a hűség.
És én mindkettőből bőven kaptam.